Medborgarperspektiv i Norsjö Kommun

Idag har vi pratat med Inger Johansson i Norsjö Kommun. Med två  invånare/km2 är Norsjö en uttalad glesbygdskommun. Norsjö kommun har varit med sedan starten av projektet och var tidigt ute med att undersöka friluftsmiljöer med IoT.

I Norsjö kommun har man framförallt anlagt medborgarperspektivet på IoT-lösningar. Ett par exempel på detta är Föreningen Norsjö Skidor har gjort en uppskattad mätning av snötemperaturer där man förutom aktuell temperatur kan se hur temperaturer på mätplatser förändrats under dygnet. Skolan i Norjö använder sensordata och som underlag för en arbetsmiljödialog med medarbetare elever och vårdnadshavare. Visualisering av av ljud i skolmiljön har gett insikter i hur ljudbilden varierar under dagen och skapat diskussionsunderlag för att uppmärksamma hur beteenden påverkar arbetsmiljön avseende ljud.

För närvarande förbereder Norsjö Kommun att migrera över sitt LoRA-nätverk från projektnätverket, som driftas av Elsys, till ett eget lokalt nät där man själv kan administrera sina sensorer och på sikt bygga nya lösningar. Man diskuterar även att utöka nätet med ytterligare en basstation.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *