Tillståndsbaserad Lokalvård

En av projektaktiviteterna på Umeå Kommun har varit att utreda och prova förutsättningarna för att arbeta i och med lokaler som meddelar sitt aktuella tillstånd i förväg, så kallade ”smarta rum”. Det här konceptet gör att man kan förändra sina service och underhållsprocesser genom att man får rums- och lokalinformation i förväg och vet vad man kan förvänta sig innan man fysiskt är på plats.

Redan under 2017 började Projektet och Universitetsservice testa detta i lokaler på MIT-huset, där man med LoRa-sensorer från Elsys skickade aktivitetsinformation till surfplattor på lokalvårdarnas städvagnar.

På Umeå kommun Inleddes våren 2018 kravarbete för att koppla upp ca 40 gemensamma lokaler på stadshuset. Ett tätt samarbete mellan projektet och verksamheten inleddes för att ta fram kraven och hur man ville förädla lösningen för kommunens verksamhet.

Befintligt arbetssätt för lokalvård baserades på schema där lokalvårdare ronderade konferenslokaler och toaletter tidigt på morgonen varje dag för att dom skulle vara redo i tid när möten startar. Det betyder tidiga morgnar för personalen och periodvis besök till rum som använts lite eller inte alls.

Problemen som skulle lösas var:

  • Lokalernas behov och tillgänglighet för lokalvård är inte känt.
  • Informationsbristen påverkar Planering, Prioritering, Resurser och Tillgänglighet för lokalvård.
  • För ett nytt arbetssätt baserat på rummens aktuella tillstånd, behöver personalen en översikt av lokalers användning, status och behov.

Nu skulle man Städa efter lokalernas behov istället för schemabaserat.

För att känna av om rummen används monterades en eller ett par ERS-sensorer i varje lokal (stora lokaler kräver två sensorer). PIR-värdena (rörelsedetektion) skickas över LoRa-nätverket till Elsys nätverksserver och strömmas sedan till  Azure där applikationen bearbetar och presenterar det i en webapplikation.

Konceptet kallades ”Tillståndbaserad Lokalvård” och skulle ge lokalvårdarna prioriteringsstöd via en mobil applikation.

Umefast som också deltar i projektet med utvecklingsresurser inom IoT implementerade under sommaren den tekniska lösningen i Microsoft Azure genom en mobil webapplikation. Lösningen testades av under hösten har använts dagligen sedan årsskiftet 2018/2019.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *